Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:06)

    Spaghetti z mielonym

Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu spaghetti, 20 dag mielonego mięsa (najlepiej drobiowego), 1 cebula, 2 marchewki, 1/2 puszki groszku, olej, 10 dag pomidorów z zalewy, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół.

1 Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz na sicie, trzymaj w ciepłym miejscu.

Reklama

2 Przygotuj sos z mięsa mielonego oraz warzyw. Mięso mielone rozdrobnij, wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż chwilę, mieszając. Obierz, opłucz i osusz cebulę. Pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię z mięsem, przesmaż.

3 Obrane marchewki opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj do składników sosu razem z osączonym groszkiem z puszki. Podlej kilkoma łyżkami wody. Duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

4 Ciepły osączony makaron spaghetti rozłóż na cztery talerze. Polej przygotowanym sosem, wymieszaj. Udekoruj listkami ziół.

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 1,90 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:spaghetti | makaron | Bolognese | mielone

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.