Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:06)

    Spaghetti z mielonym

Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu spaghetti, 20 dag mielonego mięsa (najlepiej drobiowego), 1 cebula, 2 marchewki, 1/2 puszki groszku, olej, 10 dag pomidorów z zalewy, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół.

1 Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Osącz na sicie, trzymaj w ciepłym miejscu.

Reklama

2 Przygotuj sos z mięsa mielonego oraz warzyw. Mięso mielone rozdrobnij, wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż chwilę, mieszając. Obierz, opłucz i osusz cebulę. Pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię z mięsem, przesmaż.

3 Obrane marchewki opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj do składników sosu razem z osączonym groszkiem z puszki. Podlej kilkoma łyżkami wody. Duś na małym ogniu 5 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

4 Ciepły osączony makaron spaghetti rozłóż na cztery talerze. Polej przygotowanym sosem, wymieszaj. Udekoruj listkami ziół.

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 1,90 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:spaghetti | makaron | z | Bolognese | mielone

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, zielony groszek, masło orzechowe, marchewka, ½ strąka żółtej papryki, ziarenka pieprzu, świeży szpinak. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.