Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (10:00)

    Straszny bananowiec

Składniki na 18 porcji: 4 mocno dojrzałe banany, 1 szklanka cukru do wypieków, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 jajko, 5 dag masła, 7 dag orzechów włoskich lub laskowych, 5 dag czekolady deserowej, po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia, 1-2 opakowania polewy czekoladowej, masło i bułka tarta do formy, żelki, lukrecja, pralinki do dekoracji.

1. Orzechy i czekoladę posiekać. Masło rozpuścić, wystudzić. Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.

Reklama

2. Do bananów dodać cukier, wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wbić jajko, dolać masło i całość wymieszać drewnianą łyżka – surowe ciasto powinno mieć widoczne grudki, podobnie jak ciasto na muffinki.

3. Masę przełożyć do prostokątnej formy dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeśli forma jest teflonowa czy też silikonowa, nie trzeba jej ani natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą).

4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 45-60 minut z włączonym termoobiegiem. Ciasto jest gotowe, gdy wbity weń patyczek jest suchy. Deser udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie: ok. 75 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.