Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia 2017 (10:00)

    Straszny bananowiec

Składniki na 18 porcji: 4 mocno dojrzałe banany, 1 szklanka cukru do wypieków, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 jajko, 5 dag masła, 7 dag orzechów włoskich lub laskowych, 5 dag czekolady deserowej, po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia, 1-2 opakowania polewy czekoladowej, masło i bułka tarta do formy, żelki, lukrecja, pralinki do dekoracji.

1. Orzechy i czekoladę posiekać. Masło rozpuścić, wystudzić. Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.

Reklama

2. Do bananów dodać cukier, wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wbić jajko, dolać masło i całość wymieszać drewnianą łyżka – surowe ciasto powinno mieć widoczne grudki, podobnie jak ciasto na muffinki.

3. Masę przełożyć do prostokątnej formy dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeśli forma jest teflonowa czy też silikonowa, nie trzeba jej ani natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą).

4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 45-60 minut z włączonym termoobiegiem. Ciasto jest gotowe, gdy wbity weń patyczek jest suchy. Deser udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie: ok. 75 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.