Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Torcik dla księżniczki

Składniki: 5 jajek, 10 dag cukru, 5 dag masła, 17 dag mąki, 1 łyżeczka sody, 38 dag malin, 40 dag serka mascarpone, 25 dag miękkiego twarogu, 5 dag cukru pudru, 45 dag masy marcepanowej, różowy barwnik spożywczy, perełki, dżem

1. Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść, przestudź. Stopniowo dodawaj do ubitej masy. Wsyp 15 dag mąki przesianej z łyżeczką sody. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką.

2. Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i osącz. Owoce obtocz w pozostałej mące, dodaj do ciasta. Tortownicę wyłóż folią aluminiową (lub natłuść i oprósz bułką tartą). Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st.

Reklama

3. Mascarpone zmiksuj razem z twarogiem oraz cukrem pudrem na gładki krem. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na trzy blaty. Pierwszy blat posmaruj cienką warstwą dżemu (np. malinowego) oraz przygotowanego kremu. Nakryj drugim blatem. Posmaruj dżemem i kremem. Ułóż ostatni blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu, schłodź.

4. 15 dag masy marcepanowej zagnieć z odrobiną barwnika, rozwałkuj na pasek. Wytnij ozdobne wzorki, które po złożeniu utworzą koronę. Resztę masy rozwałkuj, okryj tort. Ozdób koroną i perełkami cukrowymi.

Nie masz różowego barwnika spożywczego? Wykorzystaj naturalny sok z bu- raków. Nie musisz się martwić, że zmieni on smak masy. Jeśli natomiast chcesz zabarwić marcepan na zielono, użyj soku ze szpinaku.

10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 510 kcal, cena 2,40 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.