Reklama
  • Czwartek, 14 stycznia 2010 (12:15)

    Ulubione potrawy dzieci

Chcesz zrobić swojemu brzdącowi danie, które lubi, ale w nieco innym wydaniu? Oto pomysły na przysmaki dla malca.

Zdjęcie

Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również /poboczem.pl
Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również
/poboczem.pl
Każdy z nas ma swoje kulinarne upodobania, dzieciaki również. Większość maluchów gustuje w naleśnikach i plackach, chętnie jada także potrawy z makaronu oraz zapiekanki. Zwykle jednak chcą co dzień widzieć na swoim talerzu jedno, konkretne danie, np. makaron.
Ponieważ kuchnia dziecka musi być urozmaicona, staraj się jednak uniknąć kulinarnej monotonii i proponuj malcowi różne wersje ulubionej potrawy. Uruchom wyobraźnię, a jeśli brak ci pomysłów, sięgnij po sprawdzone receptury. Oczywiście zadbaj, by każde danie było dostosowane do wymogów podniebienia brzdąca i dostarczało mu składników odżywczych.

Oto propozycje, które powinny przypaść do gustu każdemu małemu smakoszowi.

Reklama

Tęczowe naleśniki

Maluchy lubią naleśniki, bo można je nadziać wieloma pysznymi rzeczami i jeść rękoma. Tajemnica ich smaku leży w doborze składników i sposobie przygotowania ciasta. Jeśli chcesz uzyskać placki cienkie i delikatne, użyj mniej jajek, a więcej wody zmieszanej z mlekiem. Z ciasta bardziej gęstego (zawierającego więcej jajek i mniej wody), otrzymasz naleśniki grubsze, które nadają się do zawijania nadzienia. Jeśli w ogóle nie chcesz dolewać wody, użyj mleka odtłuszczonego (inaczej placki będą kruche i łamliwe).

A najlepiej zaskocz malucha kolorowymi naleśnikami! Jeśli do ciasta podstawowego dodasz dwie łyżki pasty pomidorowej, otrzymasz naleśniki czerwone. Z kolei dodając 10 dag zmielonego i odparowanego szpinaku, uzyskasz ciasto zielone, a jedna łyżeczka kurkumy nada plackom kolor żółty (jednak to propozycja dla dzieci powyżej 3. roku życia).

Kolorowe naleśniki na pewno staną się hitem dziecięcej kuchni, zwłaszcza jeśli wypełnisz je czymś smacznym.

Placki palce lizać

Mają rumiany kolor i dzieci chętnie je chrupią. Niestety te tradycyjne (np. ziemniaczane) są dość tłuste i ciężkostrawne dla malucha. Ale jest na to sposób. Tłuszcz należy dodawać tylko do ciasta, a placki smażyć na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Po usmażeniu każdy placek można przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie resztki tłuszczu.

Dla urozmaicenia zaproponuj malcowi różne rodzaje placków - nie tylko ziemniaczane, ale także z jabłkiem czy drożdżowe racuchy.

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 1 op. cukru waniliowego, po 8 dag cukru kryształu i mąki, 4 dag migdałów, cukierki, po 10 dag masła i czekolady, 15 dag masy marcepanowej, cukier puder. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.