Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Uśmiechnięte kotlety

Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z puszki.

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź.

2 W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą i łyżeczką oleju. Na wrzątek wrzuć marchewki. Gotuj 5-7 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj razem jeszcze 8-10 minut. Warzywa odlej na sicie.

Reklama

3 Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko i łyżkę bułki tartej, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformuj cztery płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto.

4 Obierz starannie ziemniaki i przekrój je na połówki. Foremką wytnij gwiazdki. Ułóż je na talerzach razem z kotletami. 2 marchewki pokrój w plasterki. Zrób z nich uszy i uśmiechnięte buźki kotletów. Resztę warzyw ułóż na talerzu. Posyp zrumienioną bułką tartą i groszkiem.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 4 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.