Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Uśmiechnięte kotlety

Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z puszki.

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź.

2 W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą i łyżeczką oleju. Na wrzątek wrzuć marchewki. Gotuj 5-7 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj razem jeszcze 8-10 minut. Warzywa odlej na sicie.

Reklama

3 Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko i łyżkę bułki tartej, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformuj cztery płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto.

4 Obierz starannie ziemniaki i przekrój je na połówki. Foremką wytnij gwiazdki. Ułóż je na talerzach razem z kotletami. 2 marchewki pokrój w plasterki. Zrób z nich uszy i uśmiechnięte buźki kotletów. Resztę warzyw ułóż na talerzu. Posyp zrumienioną bułką tartą i groszkiem.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 4 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.