Reklama
  • Wtorek, 9 sierpnia 2016 (08:00)

    Warstwowiec naleśnikowy z pomarańczową masą

Składniki na 4 porcje: 5 dag masła (lub margaryny), 2 dag mąki pszennej, 1 łyżka + 5 dag cukru, 2 jajka, 200 ml mleka, 2 pomarańcze, 50 dag chudego twarogu śmietankowego, 200 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, masło do posmarowania patelni, szczypta soli.

Reklama

1. Masło (lub margarynę) stop w rondelku. Jajka zmiksuj z mlekiem. Dodaj mąkę przesianą z solą oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj mikserem albo trzepaczką. Na koniec wlej przestudzony rozpuszczony tłuszcz, wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, aby odpoczęło.

2. Patelnię o śr. 20 cm posmaruj masłem, rozgrzej. Wylej tylko tyle ciasta, by przykryło dno i powstał cieniutki naleśnik. Usmaż go na złoto z jednej i z drugiej strony, zsuń na talerz. W taki sam sposób usmaż kolejne naleśniki z pozostałego ciasta. Odstaw je, by dobrze wystygły. W tym czasie przygotuj masę do przełożenia.

3. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Pomarańcze sparz, wytrzyj. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy.

Śmietanę ubij, połącz z serem. Wlej żelatynę i wymieszaj. Kremem smaruj naleśniki i układaj jeden na drugim. Torcik dociśnij i schładzaj 1 godz. Udekoruj skórką i plasterkami z drugiej pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.