Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Wesołe kanapki z szynką i serem

Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego, 5 dag sera gouda, masło, koncentrat pomidorowy lub keczup, 4 listki sałaty, 6 pomidorków koktajlowych, po 10 dag szynki i sera edamskiego, 5 dag sera typu cheddar

1. Pieczywo tostowe zrumień w tosterze. Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym woreczku i wrzuć do wrzątku, aby zmiękł. Zagnieć go z łyżeczką koncentratu. Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.

2. Sałatę opłucz, osusz listki. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego posmaruj cienko masłem. Połowę obłóż listkami sałaty, plasterkami szynki oraz sera edamskiego. Rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych.

Reklama

3. Przykryj całość pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka). Ze schłodzonego zagniecionego z koncentratem sera oraz z pomarańczowego sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motylków. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.

Czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 1,90 zł.

Pieczywo tostowe ma dość długi termin przydatności do spożycia. Pamiętaj jednak, że najlepiej przechowywać je w lodówce. Bułki oraz tradycyjny chleb przed włożeniem do chlebaka koniecznie wyjmij z folii. Pieczywo dłużej zachowa świeżość w płóciennym woreczku.

Świat kobiety
Więcej na temat:szynki | kanapki | ser

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.