Wesołe kanapki z szynką i serem

Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

Składniki: 8 kromek pieczywa tostowego, 5 dag sera gouda, masło, koncentrat pomidorowy lub keczup, 4 listki sałaty, 6 pomidorków koktajlowych, po 10 dag szynki i sera edamskiego, 5 dag sera typu cheddar

1. Pieczywo tostowe zrumień w tosterze. Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym woreczku i wrzuć do wrzątku, aby zmiękł. Zagnieć go z łyżeczką koncentratu. Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.

2. Sałatę opłucz, osusz listki. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego posmaruj cienko masłem. Połowę obłóż listkami sałaty, plasterkami szynki oraz sera edamskiego. Rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych.

Reklama

3. Przykryj całość pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka). Ze schłodzonego zagniecionego z koncentratem sera oraz z pomarańczowego sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motylków. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.

Czas ok. 45 min; porcja – 380 kcal, cena 1,90 zł.

Pieczywo tostowe ma dość długi termin przydatności do spożycia. Pamiętaj jednak, że najlepiej przechowywać je w lodówce. Bułki oraz tradycyjny chleb przed włożeniem do chlebaka koniecznie wyjmij z folii. Pieczywo dłużej zachowa świeżość w płóciennym woreczku.

Świat kobiety