Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Żeglarskie śniadanie dla dzieci

Składniki: 3 kromki ciemnego pieczywa, 2 łyżki masła, 5 dag szynki, 3 duże plastry żółtego sera, 1 duży pomidor, kilka gałązek świeżej bazylii, sól, pieprz

1. Kromki ciemnego pieczywa (żytniego, razowego, orkiszowego, mieszanego) poprzekrawaj na połówki. Każdą połówkę posmaruj cienką warstwą masła.

2. Szynkę pokrój w grube plastry, a później na kawałki. Obłóż nimi kanapeczki. Przygotuj cztery plastry żółtego sera. Przekrój po skosie tak, by powstało 6 trójkątów. Odłóż je na bok, by później przygotować żagle do kanapkowych łódek.

Reklama

3. Pomidor opłucz, osusz. Jeśli chcesz (lub jeśli podajesz kanapki maluszkowi), ułóż warzywo na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń gniazdo nasienne. Każdą połówkę podziel na trzy części.

4. Gałązki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, pozostaw do dekoracji kanapek.

5. Przygotuj sześć ozdobnych patyczków do szaszłyków (koreczków) lub wykałaczek. Ozdób je proporczykami z kawałków materiału lub z kolorowych serwetek. Nadziej trójkąty z sera tak, by imitowały żagle.

6. Na pokrytych szynką kanapeczkach rozłóż cząstki pomidorów. Przymocuj je do pieczywa za pomocą masztów z serowymi żaglami. Kanapki ułóż na talerzu. Ozdób liśćmi bazylii.

2 porcje, czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 9 dag masła, 150 ml mleka, 50 ml przecieru pomidorowego, 10 dag sera żółtego, 15 dag szynki drobiowej, 25 dag ananasa z puszki, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.