Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Zupka z chrupkami kukurydzianymi

Składniki: 2 marchewki , 1 pietruszka, kawałek pora, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 40 dag mięsa mielonego, 1 żółtko, bułka tarta, 3 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz, chrupki kukurydziane.

1. Marchewki oraz pietruszkę oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kosteczkę. Umyj starannie kawałek pora, pozostaw w całości. Warzywa włóż do garnka, zalej 4 szklankami wody.

2. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Reklama

3. Mięso mielone (np. drobiowe) wymieszaj w misce z żółtkiem i odrobiną bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Wrzucaj je do wywaru. Gotuj razem jeszcze 10 minut.

4. Śmietanę rozprowadź w chochelce zupy, wlej do garnka. Podgrzej całość i zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj na stół z chrupkami.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:chrupki kukurydziane | chrupki

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.