Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Zupka z chrupkami kukurydzianymi

Składniki: 2 marchewki , 1 pietruszka, kawałek pora, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 40 dag mięsa mielonego, 1 żółtko, bułka tarta, 3 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz, chrupki kukurydziane.

1. Marchewki oraz pietruszkę oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kosteczkę. Umyj starannie kawałek pora, pozostaw w całości. Warzywa włóż do garnka, zalej 4 szklankami wody.

2. Dodaj sporą szczyptę soli, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Reklama

3. Mięso mielone (np. drobiowe) wymieszaj w misce z żółtkiem i odrobiną bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Wrzucaj je do wywaru. Gotuj razem jeszcze 10 minut.

4. Śmietanę rozprowadź w chochelce zupy, wlej do garnka. Podgrzej całość i zdejmij z ognia. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj na stół z chrupkami.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:chrupki kukurydziane | chrupki

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.